Uljara

Linija za preradu maslinova ulja tehnološki je i ekološki najsuvremenija i među najmodernijima u Hrvatskoj. Ugradnjom pročišćivača otpadnih voda postigli smo i sve europske standarde zaštite okoliša.

Uljara Grikula otkupljuje maslinovo ulje ekstra djevičanske kvalitete od maslina koje su prerađene u centru istog dana kad su ubrane. Uljara počinje s radom 11. listopada 2021.

uljara grikula

Izgradnja nove uljare

Potaknuti suvremenom tehnologijom koja se nudila na tržištu, nakon desetljeća aktivnog bavljenja preradom maslina, krenuli smo novim putem modernizacije i investiranja pomoću sredstava iz EU fondova. Tako smo 2013. godine počeli s izgradnjom nove uljare na lokaciji gospodarske zone u Pučišćima. Prijavili smo se na natječaj IPARD program 103 za opremanje proizvodno-poslovne zgrade namijenjene za proizvodnju maslinova ulja. Sredstva iz fondova pristigla su u srpnju 2015. godine – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 1.369.623,43 kune za ulaganje u opremu za preradu maslina i trženje maslinova ulja, te u opremu za obradu otpadnih voda, filtriranje zraka i rashladne sustave.

Povećanje kapaciteta prerade maslina

Korištenjem nove tehnologije, povećali smo kapacitet prerade maslina i proizvodnju ekstra djevičanskog ulja. pa sada možemo obraditi do 2500 kilograma na sat. Nova uljara obavlja i otkup maslinova ulja, a organiziran je i besplatan prijevoz maslina na preradu.

TEKST | agroklub.com
FOTOGRAFIJE | Milan Šabić

Od stare uljare – kušaona!

Cilj je da se u budućnosti staru uljaru pretvori u turističku destinaciju. Gostima bi se tako, u samoj uljari, pokazali stari i novi način prerade ulja, otvorila bi se punionica, kušaonica ulja te prodajni prostor u kojem bi se nudilo ekstra djevičansko ulje iz njihove proizvodnje. Sve navedeno smo i ostvarili, u ljeto 2021., kada smo, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma, obnovili gornji kat stare uljare te opremili kušaonicu.

Zaokružili smo proces od proizvodnje do prodaje ulja, povezali proizvodnu i turističku djelatnost. Cilj nam je da ova uljara postane ne samo uljara gdje će se proizvoditi maslinovo ulje, nego prostor u kojem će se educirati, savjetovati i pomoći poljoprivrednicima i maslinarima iz cijeloga Brača

Roberta Rošker
USLUGE ULJARE

Kod nas možete preraditi ulje, ali i odraditi analizu kvalitete ulja! Osim toga, prodajemo i različite vrste gnjojiva.

U novootvorenom prostoru kušaonice uskoro ćemo odražavati i predavanja za maslinare i poljoprivrednike, stoga nas pratite za više informacija.

Opremanje objekta sufinancirano je iz pretpristupnog programa EU IPARD.

%d bloggers like this: